Musea, tentoonstellingen en galerieën - Een opvallend divers aanbod

Utrecht biedt onderdak aan tal van verrassende schatkamers, musea en galerieën. Ben je een middag op zoek naar Christelijke kunst, gek op nijntje of gaat je interesse uit naar een bijzondere kunststijl? In de Domstad vind je het allemaal. Een introductie van galleries & art spaces in Utrecht is te vinden op Art Utrecht. Bij de VVV op het Domplein of bij een van de aangesloten deelnemers is ook een Art Utrecht flyer met plattegrond te verkrijgen. 

Coronamaatregelen - De musea gaan per 1 juni open!

Wij raden je aan om altijd de website van de betreffende locatie te raadplegen voor de meest actuele informatie en de getroffen maatregelen.

Museum Catharijneconvent
Op de website van het Museum Catharijneconvent dien je voorafgaand je bezoek een reservering te maken voor een aankomsttijd. De aankomsttijd bestaat uit een tijdsblok van 15 minuten en je kunt 4 kaarten per keer reserveren (inclusief jezelf) als je uit hetzelfde huishouden komt. Je betaalt bij de kassa in het museum met mobiel of pin. De museumwinkel en restaurant zijn geopend met een beperkt assortiment. Dichtstbijzijnde parkeergarage is Springhaver.

Museum Speelklok
Museum Speelklok is van 1 juni geopend op dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 en tijdens schoolvakanties ook op maandag open. Voorafgaand je bezoek dien je tickets te kopen via de website van Museum Speelklok. Ieder uur vanaf 10.30 uur start een tijdslot. De museumwinkel en restaurant zijn geopend. Dichtstbijzijnde parkeergarage is Springhaver.

Spoorwegmuseum
Het Spoorwegmuseum is vanaf 1 juni geopend van dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur. Voorafgaand je bezoek dien je een ticket met tijdslot te kopen op de website van het Spoorwegmuseum. Het museum werkt met tijdsloten van een kwartier. De museumwinkel en restaurant zijn geopend. Dichtstbijzijnde parkeergarage is Springhaver. Het museum beschikt over een eigen parkeerplaats.

Fotodok
Fotodok opent op 6 juni en het museum is te bezoeken van 13.00 tot 14.00 uur. In dit uur zijn maximaal 10 bezoekers toegestaan. Binnenkort kun je voorafgaand je bezoek tickets kopen via een reserveringssysteem op de website van Fotodok. De museumwinkel en restaurant zijn gesloten. Dichtstbijzijnde parkeergarage is Springhaver. 

Volksbuurtmuseum
Het Volksbuurtmuseum is geopend vanaf 2 juni op dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur. Voorafgaand je bezoek dien je tickets te reserveren. Vooralsnog gebeurt dit telefonisch omdat het online reserveringssysteem nog niet beschikbaar is via de website. Reserveren kan door te bellen met 030-231 82 92. Het museum werkt met tijdsloten van 30 minuten en per tijdslot mogen maximaal 8 bezoekers naar binnen. De winkel en het café zijn geopend. Dichtstbijzijnde parkeergarages zijn La Vie en Paardenveld.  

Slot Zuylen
Slot Zuylen is vanaf 1 juni geopend van donderdag t/m zondag van 10.30 tot 16.00 uur. Voorafgaand je bezoek dien je tickets te kopen via de website van Slot Zuylen. Je kunt kiezen uit 4 tijdsloten. Horeca is gesloten maar je kunt picknickmanden voor buiten op het terrein vooraf reserveren. De winkel is geopend. Langs de oprijlaan van het slot is een gratis parkeerterrein.  

Vechtstreekmuseum
Het Vechtstreekmuseum is geopend vanaf 1 juni op woensdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.  Je kunt kiezen uit twee tijdsloten: aankomst tussen 11.00 en 13.00 uur of aankomst tussen 14.00 en 16.00 uur. De winkel en het café zijn geopend. Het museum ligt op het park van Goudestein en daar is een grote gratis parkeerplaats.  

DOMunder
DOMunder opent vóór 1 juli. DOMunder werkt met starttijden, waarvoor tickets beschikbaar zijn via de website. Het Café du Dôme is geopend voor ‘to go’. Dichtstbijzijnde parkeergarages zijn Springweg, Janskerkhof en Kruisweg.

Stichting De Vrijstaat
Vanaf 1 juni kun je een exclusief gezinsbezoek aan Radio Vrijstaat boeken op hun website. Dit kan op elke gewenste datum en tijd, mits er een Vrijstaat- dj beschikbaar is. Bezoekers van Radio Vrijstaat mogen hun auto op het erf van De Vrijstaat parkeren.

Museum Hoge Woerd
Museum Hoge Woerd is vanaf 6 juni iedere zaterdag en zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Voorafgaand aan je bezoek kun je een tijdslot reserveren op de website, het museum blijft gratis toegankelijk. De museumwinkel, de stadsboerderij (met natuurspeelplaats) en het CastellumCafe zijn geopend. Parkeren is gratis op het eigen parkeerterrein van Castellum Hoge Woerd.

Kasteel de Haar
Het Kasteel is 1 juni vanaf 12:00 uur weer geopend. Op de website koop je vooraf je tickets voor het park en/of kasteel. Horecagelegenheid het Tuynhuis is van maandag t/m zondag geopend van 11:00 – 16:00 uur. Het is alleen mogelijk TO GO te bestellen. De museumwinkel is vooralsnog gesloten. Kasteel de Haar beschikt over een parkeerterrein waarvoor je ook voorafgaand een parkeermunt dient te kopen.

Centraal Museum
Vanaf 1 juni is het Centraal Museum weer geopend van dinsdag t/m zondag. Iedere bezoeker dient voorafgaand een online ticket met starttijd te kopen. Het Museumcafé en de winkel zijn open. Parkeren is mogelijk bij parkeergarages Vaartsche Rijn en Springweg.

Rietveld Schröderhuis
Het Rietveld Schröderhuis is vanaf 1 juni geopend van dinsdag t/m zondag tussen 10:00 en 15:00 uur. Je kunt het huis alleen bezoeken via de speciale rondleiding, met vooraf geboekt ticket. Vanwege de te beperkte ruimte is het Ticket Office niet in gebruik en zijn de toiletten en de winkel ook gesloten. In de omgeving van het Rietveld Schröderhuis geldt betaald parkeren.   

Utrechts Archief
De Expo locatie van het Utrechts Archief is vanaf 2 juni geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10:00 uur - 17:00 uur en in het weekend van 12:30 - 17:00 uur. Je dient van te voren een plekje te reserveren. Dichtstbijzijnde parkeergarages zijn Springweg en Kruisstraat. 

Domtoren
Domtoren is alleen te bezoeken met een rondleiding onder begeleiding van een gids. Deze rondleiding duurt ca. 1 uur. en de groepsgrootte is aangepast. De looproutes in de winkel en in de toren zijn veranderd. Dichtstbijzijnde parkeergarages zijn Springweg en die van het winkelcentrum Hoog Catharijne.

Sonnenborgh Museum en Sterrenwacht
Museum en sterrenwacht Sonnenborgh is gedeeltelijk open: regulier museumbezoek is mogelijk op woensdag t/m vrijdag tussen 11.00 en 17.00 uur en op zondag tussen 13.00 en 17.00 uur. Op zondagen kun je ook overdag sterren kijken: de grootste zonnetelescoop van Nederland staat dan opgesteld, er zijn zonnelezingen en medewerkers die je vragen kunnen beantwoorden.

Bekijk alle musea

Het diverse museumaanbod van Utrecht staat garant voor een dag plezier, terwijl je nog wat leert ook! Laat je verrassen en ontdek iedere dag iets nieuws.

Bekijk alle galerieën

Utrecht kent vele verschillende galerieën en art spaces waar je terecht kunt voor kunst. Vaak zijn hier wisselende exposities te zien en kun je werken kopen of zelfs lenen! Sommige van deze kunsthuizen organiseren ook thema avonden, waar je onder het genot van een drankje kunst kunt kijken.

Bereikbaarheid musea - Met de bus of trein naar musea

Neem bus 2 vanaf station Utrecht Centraal richting het Museumkwartier. Het is ook mogelijk de trein te nemen naar station Utrecht Vaartsche Rijn. Vanuit daar is het circa 10 minuten lopen naar het Centraal Museum en nijntje museum.  

Pendeltrein naar Spoorwegmuseum
Reis in stijl naar het Spoorwegmuseum met de trein! Vanaf Utrecht Centraal Station rijdt de tein naar het eigen station Utrecht Maliebaan. Je stapt midden in het museum uit. Plan je reis met de NS reisplanner. In de pendetrein kun je gebruik maken van de OV Chipkaart en Utrecht Region Pass. Wist je dat je bij een aantal musea ook gelijk kunt betalen met je Utrecht Region Pass?