Vredenburgkwartier

Winkelhart van Utrecht

Zin in een dagje uit in Utrecht, een middag shoppen, lekker eten en gezelligheid? Kom naar het Vredenburgkwartier!

Shoppen in Utrecht is meer dan winkel in, winkel uit. In de oude binnenstad en in Utrechts shopping mall Hoog Catharijne ben je zo een hele dag zoet. Van (hoeden)speciaalzaak naar koffiebar, van een rondje over de Oudegracht naar je favoriete winkelketen of warenhuis.
Op woensdag, vrijdag en zaterdag is er markt op het Vredenburg. Op vrijdag is een deel ervan ingericht als Biologische Boerenmarkt. En voor een bos bloemen ga je zaterdag naar de Oudegracht.

Verrassingen van het Vredenburgkwartier
Het Vredenburg en Wijk C zijn van oudsher bekend als een bedrijvig gebied. Vanaf een rondvaartboot zie je de oude werfkelders, bijzondere gevels en bruggen. Wandelend ontdek je de smalle steegjes en interessante straatnaambordjes. En het Nederlands Volksbuurtmuseum toont je 200 jaar geschiedenis van het dagelijks leven van de gewone man.

Sta je op het Vredenburgplein en kijk je naar het dak van Tivoli Vredenburg, dan zie je een engel. Het is de ‘Verzekeringsengel’ van ‘de Utrecht’, een Jugendstilpand dat in 1974 is gesloopt. Kijk je naar grond, dan zie je daar vanaf 2019 een mozaïekvloer als stilleven van de markt, bedacht door kunstenaar Jennifer Tee.

Eten, drinken, slapen
Favoriete plekjes om wat te drinken en te eten na een dag shoppen in het Vredenburgkwartier: Kasteel Oudaen, één van de vele restaurants aan de werf, de Mariastraat en de Drieharingenstraat. Of ontdek Achter Clarenburg, waar je een ‘uitgestelde koffie’ kunt afrekenen voor iemand met een kleine portemonnee in het boekcafé en je Belgisch bier drinkt in een oude schuilkerk.

Sluit je je dag af met een concert in Tivoli Vredenburg? Boek een overnachting en wandel nog een rondje door de fraai verlichte stad.

Ontdek dit kwartier