Voormalig hoofdpostkantoor

Contact

Adres:
Neude 11
3512 AE Utrecht
Plan je route
Afstand:
({{distance}} {{unit}} vanaf jouw locatie)

Het statige pand op de Neude is het voormalig hoofdpostkantoor van Utrecht. Een bijzonder monument dat tot 2011 in gebruik was voor het versturen van brieven en pakketjes.

Historie
Op de plek van het postkantoor stond ooit het Middeleeuwse Ceciliaklooster. Vanwege de reformatie werd het katholieke geloof verboden, en de kloostergebouwen verkocht aan de gemeente. In 1920 wordt het klooster gesloopt en maakt het plaats voor het hoofdpostkantoor.

Het postkantoor werd in 1924 opgeleverd en deed bijna 90 jaar dienst als plek waar inwoners brieven kunnen versturen, postzegels kunnen kopen en pakketjes kunnen versturen.

In 2008 wordt bekend dat alle Nederlandse postkantoren zullen sluiten, en op 28 oktober 2011 sluit hoofdpostkantoor op de Neude als allerlaatste postkantoor van Nederland haar deuren.

Architectuur
Het postkantoor is een prachtig voorbeeld van de Amsterdamse School, die zich kenmerkte door het gebruik van expressieve en fantasierijke vormen.  Architect J. Crouwel jr. liet zich onder andere inspireren door het oeuvre van de Finse architect Saarinen.

Blikvanger van het gebouw is de hal met de prachtige paraboolvormige bogen van geel verglaasde baksteen. De bereikbaarheid van de wereld door de post wordt gesymboliseerd door de gegoten beelden van de vijf werelddelen, gemaakt door H.A. van den Eynde. Handel en welvaart worden verbeeld in een zesde beeld. Het verkeer ter land, ter zee en in de lucht is bij de entree vertegenwoordigd. De klok en het rijkswapen in geglazuurde tegels op de kopse wanden zijn afkomstig van de Porceleyne Fles.

Toekomst
Na de sluiting van het postkantoor in 2011 is er veel gediscussieerd over de toekomst van het rijksmonument. Inmiddels is de nieuwe bestemming van het gebouw bekend gemaakt. Het pand zal Post Utrecht gaan heten en wordt het omgebouwd tot een multifunctioneel complex. De Centrale Bibliotheek Utrecht zal zich er gaan huisvesten, evenals een reeks winkels, een foodmarkt en een fietsenstalling van de gemeente met ruim 1000 fietsplekken. De verwachting is dat Post Utrecht medio 2019 gefaseerd opgeleverd zal worden. 

 

Het pand moet een nieuwe bestemming krijgen, maar daar is nog steeds geen definitieve beslissing over genomen. Verwacht wordt dat zich in de toekomst winkels en horeca in het pand gaan vestigen, maar er zijn ook plannen voor een nieuwe bibliotheek.

Reviews