Domkerk

Contact

Adres:
Domplein 0
3512 JD Utrecht
Plan je route
Afstand:
({{distance}} {{unit}} vanaf jouw locatie)

Midden in het historische Domkwartier staat de monumentale, gotische Domkerk. De Domkerk staat naast de Domtoren. Vroeger waren zij met elkaar verbonden, maar een tornado sloeg in 1674 een gat tussen de toren en de kerk. Deze prachtige kerk staat op het Domplein en is zeker een bezoek waard.

Geschiedenis
De Domkerk werd in de dertiende eeuw gebouwd als kathedraal voor de bisschop van Utrecht en gewijd aan Sint Maarten. Het was dus van oorsprong een Rooms-Katholieke kerk, maar sinds de reformatie in de zestiende eeuw is de Domkerk protestants.

De Domkerk was ooit ook een stuk groter. Op de plek van het Domplein stond het middenschip, en de kerk was via een korte brug verbonden met de Domtoren. Als gevolg van een heftige tornado in 1674 stortte het schip echter in en raakte de toren en kerk gescheiden. Er zijn partijen die het middenschip weer in oude glorie willen herstellen.

Interieur
Het interieur van de Domkerk is met de vele rijkversierde en gedetailleerde grafmonumenten behoorlijk indrukwekkend. Toch heeft de geschiedenis haar sporen achtergelaten. Tijdens de beeldenstorm van 1580 werden de hoofden van beeldhouwwerken gehakt en raakten veel beelden en altaren blijvend beschadigd. In de jaren die volgden werden alle katholieke elementen, waaronder de  gebrandschilderde ramen, verwijderd en veranderde het karakter van de kerk voorgoed.

Kerkdiensten
De Domkerk heeft haar functie als kerk nooit verloren. Dagelijks is er om 12.30 uur een middaggebed en elke zondag is er om 10.30 uur een voor iedereen toegankelijke kerkdienst. De vrij toegankelijke zaterdagmiddagconcerten om 15.30 uur zijn daarnaast al meer dan dertig jaar een begrip in Utrecht.

DomCafé en DomShop
Om een bezoek aan de Domkerk compleet te maken, kun je in het DomCafé een kopje koffie drinken en een hapje eten. Vanaf het café heb je een prachtig uitzicht op het middeleeuwse pandhof, en het is een heerlijke plek om even te pauzeren.

Direct naast het DomCafé vind je in de DomShop een breed assortiment aan religieuze artikelen, kaarten en boeken.

Openingstijden

  • Zie www.kerkenkijken.nl voor de openingstijden.

Reviews

Lees de ervaringen van bezoekers

Bekijk de reviews van bezoekers die al een bezoek aan deze locatie hebben gebracht.

Bekijk alle reviews op tripadvisor

Hoe toegankelijk is deze locatie

Algemene toegankelijkheid Voor blinden of slechtzienden faciliteiten aanwezig Voor rolstoelgebruikers of bezoekers die slecht ter been zijn Bijna alle faciliteiten zijn toegankelijk Voor doven of slechthorenden Ringleiding voor slechthorenden Voor bezoekers met een assistentiehond Toegestaan