De Stijl in Utrecht

Utrecht is een geliefde stad voor wie houdt van kunst, design en architectuur. Utrecht is ook de geboortestad van de wereldberoemde meubelmaker en architect Gerrit Rietveld, een van de grote innovators van de wereldberoemde kunstbeweging De Stijl. Maak kennis met het kleurrijke erfgoed van De Stijl in het Centraal Museum en het Rietveld Schröderhuis en ontdek welke impact deze kunststroming nog steeds heeft op hedendaagse kunst en architectuur.

De Stijl in de stad Utrecht

Centraal Museum

Er is geen betere plek om kennis te maken met het werk van Gerrit Rietveld dan in het Centraal Museum in Utrecht. Het museum heeft de grootste collectie Rietveld-objecten ter wereld. Het Centraal Museum is open van dinsdag tot en met zondag tussen 11.00 en 17.00 uur.

Rietveld Schröderhuis

Naast meubelen ontwierp Rietveld ook huizen. Zijn ontwerp voor het huis van Truus Schröder is het architectonische meesterwerk van De Stijl en kreeg in 2000 zelfs de status van UNESCO Werelderfgoed. Het Rietveld Schröderhuis is open van dinsdag t/m zondag tussen 11:00 en 17:00 uur. U kunt het huis alleen bezoeken via de speciale rondleiding. 
 

In de buurt van het Centraal Museum

Combineer je bezoek aan het Centraal Museum met een lekkere lunch of koffie met taart in de gezellige Twijnstraat. Je vindt deze straat op twee minuten lopen vanaf het museum. Hieronder onze tips voor fijne cafés en restaurants.

In de buurt van het Rietveld Schröderhuis

Sluit je bezoek aan het Rietveld Schröderhuis af met een wandeling door het Wilhelminapark en de Burgemeester Reigerstraat. Deze straat staat bekend om haar diverse winkelaanbod en talloze cafés en restaurants. Je loopt in iets meer dan tien minuten door het park heen naar het begin van de Burgemeester Reigerstraat. 

Op weg met Rietveld en Mondriaan

Zin in een fiets- of wandeltocht? De Stijlsteden Amersfoort en Utrecht zijn met elkaar verbonden via een ruim 20 kilometer lange fietsroute. De internationaal bekende kunstenaar Boris Tellegen ontwierp tien door De Stijl geïnspireerde beelden, die langs deze route te vinden zijn. Een wandelroute van ruim 5 kilometer door de stad Utrecht volgt Rietvelds architectuur. 

Fietstocht De Stijl

Leer alles over De Stijl tijdens de fietstocht met gids in Utrecht. De gids neemt je mee naar mooie plekjes en vertelt daarbij onbekende verhalen over deze stroming. 

Boek hier de fietstocht

Podcasts over Gerrit Rietveld - Zijn leven, werk en laatste rustplaats

Podcast Gerrit Rietveld door The Dead Society

Carine van Santen maakte een podcast met verhalen over verschillende mensen die begraven zijn op begraafplaats Soestbergen. Ze geeft de overledenen een stem en praat met nabestaanden over herinneringen. De eerste aflevering gaat over Gerrit Rietveld, over zijn leven en de opmerkelijke keuze die zijn kinderen maakten over zijn laatste rustplaats.

Podcast GERRIT door Babette Rijkhoff

In de driedelige podcast GERRIT gaat Utrechtse radiomaker Babette Rijkhoff - zelf wonend in een huis dat is ontworpen door Rietveld - op zoek naar de persoonlijke verhalen van de ontwerper. Luister naar een podcast over een eigenwijs lid van De Stijl, vanuit je luie stoel of bezoek de locaties uit de audioverhalen.

De Stijl in de regio

De Stijl is al sinds de oprichting nauw verbonden met de regio Utrecht, zo beleef je het leven en de werken van Mondriaan in het Mondriaanhuis, zijn geboortehuis, in Amersfoort. Gerrit Rietveld als architect ontdek je in het Rietveldpaviljoen in Amersfoort. Bezoek de Visit Utrecht Region website voor meer informatie.

Ontdek de Stijl in de regio Utrecht

Architectuur in Utrecht

Ben je een echte architectuurliefhebber? Ontdek wat er in Utrecht nog meer te beleven valt op het gebied van architectuur; van eeuwenoude historie tot moderne bouwwerken. 

Lees meer