Fort Blauwkapel

Contact

Adres:
Kapelweg 10
3566 MK Utrecht
Plan je route
Afstand:
({{distance}} {{unit}} vanaf jouw locatie)

Het Fort Blauwkapel is een klein dorp binnen de wallen met oude en moderne bebouwing en een kerkje. Ook is er een klein bedrijventerrein met onder andere een militaire loods, een schotbalkenloods en een paar moderne bedrijfsverzamelgebouwen. In het reduitgebouw zit een scouting club. Het bomvrije gebouw is te huur voor feesten en partijen tot maximaal 150 personen. In het noordwestelijke deel van het fort vind je wandelpaden, een picknickplaats en een steiger langs het water.

Een stukje geschiedenis

Rondom het gehucht Blauwkapel werd in 1820 een gracht met wallen aangelegd. Zo werd het dorpje een vesting. Blauwkapel is een van de grotere forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en dankt zijn naam aan het 15e-eeuwse kerkje. Het vestingdorp/fort heeft een vierhoekige grondvorm met op elke hoek een uitbouw. Rond 1850 werd een reduit met bomvrij wachthuis toegevoegd. Dit was het laatste toevluchtsoord wanneer de rest van fort veroverd was. Na de aanleg van de spoorlijnen uit Amersfoort en Hilversum beveiligde Blauwkapel ook deze moderne toegangen tot Utrecht.

Fort Blauwkapel tijdens de oorlogen

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het fort permanent bezet door 300 militairen, en diende het als steunpunt voor de infanterie. Rondom het fort werden loopgraven met prikkeldraad aangelegd. Houten schuilplaatsen met een gronddekking moesten de manschappen beschermen. Omdat Nederland neutraal was in deze oorlog kwam het niet tot een confrontatie.

Dat gebeurde wel tijdens de Tweede Wereldoorlog.  Toen de nazi’s in 1940 Nederland binnenvielen wist het Duitse leger binnen 24 uur Fort Blauwkapel te bereiken. Nederland gaf zich gewonnen en daarom zijn er geen grote gevechten geleverd om het Fort. In 1960 verliest het fort haar militaire functie.

Reviews