75 jaar bevrijding in Utrecht

In 2019 en 2020 herdenken we dat het 75 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd. Maar wat betekende dit precies voor Utrecht? Ontdek unieke Utrechtse verhalen en kom meer te weten over 75 jaar bevrijding.

Domtoren in Oorlogstijd

Wist jij dat de klokken van de Domtoren ooit 5 jaar lang stil zijn geweest? Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebeurde er veel in en rond de Domtoren. Lees meer in de Domtoren in Oorlogstijd-special. 

Domtoren in Oorlogstijd

Oproep aan het dichttalent uit de wijk!

De cultuurcoaches van ZIMIHC Zuilen, dagen alle wijkbewoners onder de 19 jaar van Zuilen, Ondiep en Pijlsweerd uit om in de pen te klimmen en een gedicht in het kader van 75 jaar te schrijven.

Schrijf een gedicht

Kleurplaat

Om alle leeftijden te betrekken bij het vieren van 75 jaar vrijheid, is deze leuke kleurplaat gemaakt. Laat zien hoe jij vrijheid letterlijk invulling geeft en laat – juist nu – je creativiteit de vrije loop! Stuur een foto van het eindresultaat naar redactie@bezoek-utrecht.nl, zodat wij er een mooi overzicht van kunnen maken.

VersVrijheid-krant

VersVrijheid is een eenmalige krant, gemaakt door het Utrechts Stadsdichtersgilde, over 75 Jaar Vrijheid in Utrecht. Met nieuwe poëzie van Utrechtse dichters die leven of leefden in landen zonder (pers)vrijheid, odes aan ooggetuigen van de oorlog en een selectie van de meest bijzondere Utrechtse oorlogsfoto's. Lees de krant alvast hier.

Studenten Universiteit Utrecht brengen de geschiedenis van Utrecht tot leven met hedendaagse technologie

Als onderdeel van het college Living Pasts: Augmenting Urban Landscapes and Cultural Heritage in the Digital Age, maakte een groep studenten van de Universiteit Utrecht een visueel verhaal over gebeurtenissen aan de Maliebaan in de Tweede Wereldoorlog. Maak zelf de lastige keuzes in deze bijzondere digitale vertelling.

Open Joodse Huizendag - Open Joodse Huizendag kon dit jaar helaas niet doorgaan. Juist daarom zijn er twee bijzondere verhalen opgenomen,

Vreugde en Verdriet

Op 5 mei 1945 kende provincie Utrecht nog geen vrijheid. Op die dag werd in Wageningen wel de officiële vrede getekend, maar de ondertekening betekende niet direct een staakt-het-vuren in heel Nederland. Utrecht was pas op 7 mei vrij. 

Bekijk unieke archiefbeelden

Luister naar de gedichten uit de VersVrijheid-krant