Rondje Ruigenhoek

(8,0 km)

Het Rondje Ruigenhoek is een wandelroute door het recreatiegebied Ruigenhoek en het Gagelbos. De wandeling voert je langs tientallen groepsschuilplaatsen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en fort Ruigenhoek, gelegen in het open polderlandschap ten noorden van Utrecht.

De waterlinies zijn een typisch Nederlandse uitvinding, ontworpen om Nederland in oorlogstijd te beschermen door het land tot kniehoogte onder water te zetten. Tot dit erfgoed behoort ook het omliggende, natuurrijke en open linielandschap dat is ontstaan dankzij de 19e-eeuwse Kringenwet, een militaire wet die ervoor zorgde dat het schootsveld rond de vestingwerken vrij werd gehouden. Dankzij die wet is het Noorderpark-Ruigenhoek nu een prachtig open en groen recreatiegebied.

Dit ga je zien

Startpunt: Gageldijk 1
Utrecht
Noorderpark Ruigenhoek

Noorderpark Ruigenhoek

Einthovendreef-Noord
3566 ME Utrecht
Fort Ruigenhoek

Fort Ruigenhoek

Ruigenhoeksedijk 125 A
3737 MR Groenekan
Forelvijver de Ruigenhoek

Forelvijver de Ruigenhoek

St. Anthoniedijk 120
3566ME Utrecht
Eindpunt: Utrecht

Routebeschrijving

Startpunt: Gageldijk 1
Utrecht

Deze route start vanaf de parkeerplaats van het recreatiegebied Ruigenhoek. Navigeer naar Gageldijk 1 in Utrecht en rij door tot je de parkeerplaats ziet.

De Rondje Ruigenhoek volgt het wandelknooppuntennetwerk, te herkennen aan de oranje schildjes met blauwe cijfers en pijlen. Volg de knooppunten: 21 – 41 – 42 – 43 – 44 – 48 – 47 – 46 – 45 – 38 – 39 – 41 - 21.

 

Eindpunt: Utrecht

Kenmerken

Tocht/Route

  • Gemarkeerd: Ja
  • Route typering: Recreatief

Reviews