De Singel weer rond - Utrecht opnieuw omringd door water

De terugkeer van het water rond de Utrechtse binnenstad is een historisch moment voor de stad. De singel werd in de jaren ’70 gedeeltelijk gedempt om ruimte te maken voor een stadsautoweg. Nu wordt het weer een groene plek waar veel Utrechters ontspannen en elkaar ontmoeten.

Een rondje singel kan op elk moment op eigen tempo: wandelend, rennend, varend. Met de hond of de kinderwagen. De Utrechtse singel; zelf een rijksmonument en omringd door historie. Een bezienswaardigheid op zich.

Geniet van de singel

Het begin van de stad

De Utrechtse singel was zo’n vijf kilometer lang en werd gebruikt als verdedigingswerk. Het was de grens om de stad. Iedereen die zich binnen het water bevond, was in de stad Utrecht en viel onder haar rechten en plichten. Ook werden de singels gebruikt voor transport over water, als loospunt voor riolen en voor viskwekerijen.

Lees meer over de historie

Activiteiten rond de singel - Kom meer te weten over de singel en zijn geschiedenis tijdens deze activiteiten.

Herstel

Op 12 september 2020 is de singel geopend. Op dit moment werkt Utrecht nog verder aan de omgeving: het park en ook de Catharijnesingel zelf, de weg, wordt nog heringericht. Een singel herstellen gaat niet zomaar. Bij de plannen moest met heel veel dingen rekening worden gehouden. Bijvoorbeeld vaardiepte, vaarbreedte, groen, geschiedenis, fietspaden, plek voor vogels en vlinders, geld en rijbanen. En natuurlijk de wensen van de stad. Kijk voor achtergrondinformatie over het herstel en het laatste nieuws over de bouw op CU2030.nl.

CU2030