75 jaar bevrijding in Utrecht

In 2019 en 2020 herdenken we dat het 75 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd. Maar wat betekende dit precies voor Utrecht? Ontdek unieke Utrechtse verhalen en kom meer te weten over 75 jaar bevrijding.

Historische wandeling door het stadshart

Hoor en zie meer over de Utrechtse geschiedenis ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Maak onder begeleiding van een ervaren gids een bijzondere stadswandeling. Deze zijn binnenkort te boeken. Houd deze website en onze Facebook-pagina in de gaten.

Bekijk onze Facebook-pagina

Vreugde en Verdriet – het Utrechtse verhaal

Op 5 mei 1945 kende gemeente en provincie Utrecht nog geen vrijheid. Op die dag werd in Wageningen wel de officiële vrede getekend, maar de ondertekening betekende niet direct een staakt-het-vuren in heel Nederland. Utrecht was pas op 7 mei vrij. 

Bekijk unieke archiefbeelden

Herdenken en vieren van 75 jaar vrijheid - Ontdek meer

VersVrijheid-krant

VersVrijheid is een eenmalige krant, bedacht en gemaakt door het Utrechts Stadsdichtersgilde, met poëzie, interviews, verhalen en foto's rond 75 Jaar Vrijheid in Utrecht. Het is een herdenking en vrijheidsviering op papier in één. Met nieuwe poëzie van Utrechtse dichters en gedichten van dissidente dichters die leven of leefden in landen zonder (pers)vrijheid, odes aan ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog en een selectie van de meest bijzondere Utrechtse oorlogsfoto's. De krant wordt in de aanloop naar 5 mei gratis door Utrecht verspreid en is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het vfonds, het fonds voor vrede, vrijheid en veteranenzorg. Lees de krant alvast hier.

Meld je (digitale) activiteiten rond 75 jaar bevrijding aan!

Wij streven er naar om een zo volledig mogelijk overzicht van 75 jaar vrijheid in regio Utrecht te bieden. Natuurlijk zorgen de bijzondere huidige omstandigheden voor veel verandering in ieders plannen. Heb jij, of ken jij ideeën/initiatieven die niet mogen ontbreken op de website? Meld ze dan aan via een mail naar redactie@bezoek-utrecht.nl.