5 x Utrechtse brouwerijen

Gewoon een eenvoudig lagerbiertje? Nou, nee! Deze Utrechtse brouwerijen schenken pittige saisons, frisse blonde biertjes en bittere IPA's. Bonus: ze hebben alle vijf grote, zonnige terrassen!

Brouwerij Maximus
Deze brouwerij met proeflokaal vind je aan de rand van het Máximapark in Leidsche Rijn. Eigenaar Ewald Visser: ‘Onze bieren zijn subtiel van smaak, bevatten minder koolzuur en zijn laag in alcohol zodat je ze de hele avond kunt blijven drinken. Onze bestseller is de Pandora, het blonde biertje waar het allemaal mee begon. Ook de Dakhaas wordt steeds populairder. Dit is een amberkleurige ‘witzen’ die qua smaak tussen weizen en witbier in zit. Little Fred, een session blond met een klein zuurtje en bittertje, is lekker voor op het terras. Een van mijn eigen favorieten is de Sour Crystal Meth: een fris, lichtzurig biertje bereid met kefir. Per jaar brouwen we maar drie batches, dus je moet wel geluk hebben als je ‘m wilt proeven.’

Pratumplaats 2A
maximusbrouwerij.nlBrouwerij Oproer
Mark Strooker is samen met Bart-Jan Hoeijmakers mede-eigenaar van Oproer. De naam verwijst naar de vreedzame revolutie die de ondernemers teweeg willen brengen: laten zien dat het anders kan - met aandacht voor mens, milieu, dier en bier. Mark Strooker: ‘De bostel, een restproduct van het brouwproces, gaat deels naar een boer in de buurt. Die voert het aan zijn vee. Van het andere deel bakken we brood voor het restaurant. Het koelwater hergebruiken we voor het brouwen van bier, onze Biergarten is gemaakt van overgebleven pallets en ons restaurant is puur plantaardig. Net als ons bier.’ Oproer heeft vijf standaard bieren op tap. ‘Voor de rest experimenteren we erop los. We brouwen graag hoppige IPA’s en sour ales met wilde gist en melkzuurbacterie. Dat laatste klinkt misschien wat eng, maar de smaak is erg fruitig en bijzonder.’

CAB-Rondom 90A
oproerbrouwerij.nlDe Kromme Haring
Ook in deze brouwerij geen standaard biertje: De Kromme Haring experimenteert graag, vooral met (wilde) gist. Je drinkt er bieren met intrigerende namen als Whitebait (golden ale), Mudskipper (troebele, New England style IPA), Twisted Kipper (fruitige, bittere IPA) en Inktvis (black IPA). Uit de taps in de aangesloten Vechtclub XL komen overigens niet alleen eigen brouwsels, maar ook bieren van andere, vaak wat kleinere brouwerijen uit binnen- en buitenland.

Europalaan 2C
dekrommeharing.nl

Werkspoorcafé De Leckere
Sinds 2018 brouwt De Leckere haar 100 procent biologische bier in het Werkspoorkwartier. De voormalige spuiterij van de Werkspoorkathedraal is omgebouwd tot proeflokaal, met een groot terras dat uitkijkt over het water van het Amsterdam-Rijnkanaal. Een perfecte plek om eens een SonnenBorgh (saison), WitteVrouwen (combi van wit en weizen), Paulus (troebel abdijbier) of GuldenCraen (blond) te proberen. Sinds kort is ook de White IPA verkrijgbaar, het eerste biertje dat volledig aardgasvrij is gebrouwen. Keuzestress? Neem een bierproefplank, dan krijg je vier proefglaasjes tapbier naar keuze.

Tractieweg 43
werkspoorcafe.nl

Stadsbrouwerij Oudaen
De geschiedenis van de brouwerij in de werfkelder van stadskasteel Oudaen gaat terug naar de Middeleeuwen, een tijd waarin schoon drinkwater schaars was. Bier drinken was een goedkope en veilige manier om je dorst te lessen, omdat de meeste bacteriën het brouwproces niet overleefden. In de negentiende eeuw verdwenen de meeste brouwerijen uit de stad, ook die in Oudaen. In 1990 keerde de brouwerij weer terug in de werfkelder. Sindsdien wordt er jaarlijks zo’n 75.000 liter pilsener, witbier, dubbel, tripel en limited edition seizoensbier gebrouwen. Wil je meer weten over het brouwproces, volg dan een rondleiding door de brouwerij.

Oudegracht 99
oudaen.nl/brouwerij

Craft Beer Tours
Verken deze brouwerijen en meer op de fiets met een Utrecht Craft Beer Tour! Tijdens de biertour proef je de lekkerste en laatste craft biertjes uit Utrecht, ontmoet en praat je met de brouwers en leer je over de verhalen achter de brouwerijen en het brouwproces.