Botanische Tuinen Universiteit Utrecht

De weelderige Botanische Tuinen liggen aan de rand van het Utrecht Science Park. Hier klinkt het geluid van klaterend water, fluitende vogels en zoemende insecten, en sta je tussen letterlijk duizenden planten met de mooiste bloemen.

De tuinen behoren tot de oudste universitaire tuinen van Nederland, en liggen rondom het 19e eeuwse Fort Hoofddijk. Het hele jaar van 1 maart tot 1 december is er van alles te doen.

Bijna 10.000 verschillende planten
In de Tuinen vind je een zeer uitgebreide collectie planten afkomstig uit de hele wereld. Meteen bij binnenkomst valt de grote Rotstuin op, die is aangelegd bovenop Fort Hoofddijk, een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, dat stamt uit de 19de eeuw.

Ook de Evolutietuin, waar planten op families zijn gerangschikt, is een opvallend element dat zomers een ware zee van bloemen is.

uu.nl/botanischetuinen

De Ontdektuin laat de rol van planten in het dagelijks leven zien met onderdelen als eetbare gewassen, vezel- en verfplanten en natuurlijk medicinale planten. Maar je vind er ook informatie over bestuiving, bloeiwijzen en bloemvromen en andere plantwetenswaardigheden.

Het aangrenzende Bijnehotel is de speelplaats voor vlinders, bijen, hommels en libellen. In de kleine vijver zitten vaak kikkers te kwaken en helemaal achterin is ruimte voor een volstrekt ongevaarlijke ringslang. Daar vlakbij vind je Vogelhut de Tuinfluiter waar je, voor vogels onzichtbaar, een blik werpt op de vele soorten die in de Tuinen voorkomen.

In de Kassen vind je allerlei planten uit de (sub)tropen veel orchideeën, maar bijvoorbeeld ook Cycassen, palmachtige planten die al bestonden tijdens de tijd van de dinosauriërs.

Bereikbaarheid
Dit plantenparadijs is vanuit de stad eenvoudig met openbaar vervoer bereikbaar (tram 22 en bus 12, tram 22 rijdt niet in het weekend) en staat garant voor een (mid)dagje heerlijk genieten in de frisse buitenlucht. Kom je met de auto? Parkeer dan bij P+R Transferium de Uithof. In het weekend kun je gratis parkeren op het parkeerterrein tegenover de Tuinen. Op werkdagen is het hier betaald parkeren.

Adres

Budapestlaan 17
3584 CD Utrecht

Contact