Het Utrechts Archief

Contact

Adres:
Hamburgerstraat 28
3512 NS Utrecht
Plan je route
Afstand:
({{distance}} {{unit}} vanaf jouw locatie)

Het Utrechts Archief beheert de geschiedenis van de stad en provincie Utrecht. De collectie bestaat uit 31 kilometer archief en ruim een half miljoen foto's, films, tekeningen, prenten en kaarten. Het archief omvat bovendien de grootste bibliotheek over de stad en de provincie Utrecht. In de vaste tentoonstelling 2000 jaar Utrecht kom je meer te weten over de geschiedenis van de stad en provincie Utrecht. Ook kun je duizenden foto’s, tekeningen en prenten doorzoeken en is er een koets waarmee je een virtuele rijtoer kunt maken door het Utrecht uit de 18e eeuw.

Historie van het pand
Tijdens je bezoek kom je ook meer te weten over de bijzondere geschiedenis van het gebouw. In het jaar 1070 werd op de plek van het huidige archief de Paulusabdij gebouwd. Een van de oudste en belangrijkste kloosters van heel Utrecht. Na de beeldenstorm en de reformatie in de 16e eeuw werd het klooster in gebruik genomen als rechtbank, en sinds 2008 is het Utrechts Archief in dit pand gevestigd.

Er is veel van het oorspronkelijke klooster bewaard gebleven en de overblijfselen zijn door het hele gebouw zichtbaar. Zo zijn in de gang op de begane grond resten te zien van de kloostergang, in het auditorium sporen van de kapittelzaal, de refter (eetzaal) en het dormitorium (slaapzaal), in de studiezaal overblijfselen van de librye (bibliotheek) en in het souterrain sporen van de kloosterkelders en de doorgang tussen beide kelders.

Openingstijden

  • elke maandaggesloten
  • elke dinsdag10.00 - 17.00 uur
  • elke woensdag10.00 - 17.00 uur
  • elke donderdag10.00 - 17.00 uur
  • elke vrijdag10.00 - 17.00 uur
  • elke zaterdag12.30 - 17.00 uur
  • elke zondag12.30 - 17.00 uur

Prijzen

  • Gratis

Reviews

Lees de ervaringen van bezoekers

Bekijk de reviews van bezoekers die al een bezoek aan deze locatie hebben gebracht.

Bekijk alle reviews op tripadvisor

Hoe toegankelijk is deze locatie

Algemene toegankelijkheid Voor blinden of slechtzienden Geen faciliteiten Voor rolstoelgebruikers of bezoekers die slecht ter been zijn Faciliteiten zijn toegankelijk Voor doven of slechthorenden Geen faciliteiten Voor bezoekers met een assistentiehond Toegestaan