Domtoren

Contact

Adres:
Domplein 9
3512 JC Utrecht
Plan je route
Afstand:
({{distance}} {{unit}} vanaf jouw locatie)

De monumentale, gotische Domtoren is het icoon van Utrecht. Deze prachtige kerktoren uit het jaar 1382 is vanuit de hele stad te zien, en bepaalt al honderden jaren de skyline van de stad.

De Domtoren heeft een hoogte van 112 meter, is het hoogste gebouw van Utrecht en de hoogste kerktoren van heel Nederland. Ooit zat de toren namelijk vast aan de Domkerk, maar na een heftige zomerstorm in 1674 stortte het middenschip van de kerk in. Sindsdien staan de bouwwerken een stukje uit elkaar. Er zijn initiatieven om het middenschip in ere te herstellen, maar voorlopig blijven kerk en toren nog even gescheiden.

Klokkentoren
De Domtoren fungeert in de eerste plaats als klokkentoren, en heeft een unieke klokkencollectie. De in totaal veertien klokken wegen ruim  31.000 kilo, en er zijn maar weinig kerken die dat kunnen evenaren. In de toren hangt daarnaast ook een carillon dat elke zaterdag van 11.00 tot 12.00 uur door de stadsbeiaard wordt bespeeld. Van april tot en met november kun je bovendien ook op vrijdag van 12.30 tot 13.30 naar het carillon luisteren.

Rondleidingen
De Domtoren is van buiten een indrukwekkend bouwwerk, maar voor een adembenemend uitzicht over de stad moet je ook zeker de 465 traptreden beklimmen. Tijdens een rondleiding neemt een ervaren gids je mee naar de top en leer je alles over de geschiedenis van de toren en de bijbehorende Domkerk. Onderweg bezoek je verschillende ruimtes en verdiepingen, en eenmaal boven heb je een geweldig zicht over de Utrechtse binnenstad en de omliggende plaatsen. De rondleiding duurt een uur en wordt een paar keer per dag gegeven.

Voor een complete ervaring van dit historische stukje Utrecht kun je ook de Domkerk bezoeken.

Prijzen
Volwassenen € 10,-
Kinderen (4 t/m 12 jaar) € 5,-
Student/CJP/65+/ U-pas  € 7,50

Openingstijden

  • dagelijks10.00 - 17.00 uur
  • Wegens de aangescherpte maatregelen vanuit de overheid omtrent het coronavirus is de Domtoren in ieder geval gesloten t/m 31 maart 2020. Op maandagen start de eerste tour om 12:00 uur en op zondagen om 11:00 uur.

Reviews

Lees de ervaringen van bezoekers

Bekijk de reviews van bezoekers die al een bezoek aan deze locatie hebben gebracht.

Bekijk alle reviews op tripadvisor

Hoe toegankelijk is deze locatie

Algemene toegankelijkheid Voor blinden of slechtzienden Begeleiders mogen gratis mee Voor rolstoelgebruikers of bezoekers die slecht ter been zijn Faciliteiten zijn niet toegankelijk Voor doven of slechthorenden Doventolk mag gratis mee Voor bezoekers met een assistentiehond Toegestaan