Nicolaïkerk

Contact

Adres:
Nicolaaskerkhof 8
3512 XC Utrecht
Plan je route
Afstand:
({{distance}} {{unit}} vanaf jouw locatie)

De Nicolaïkerk is een middeleeuwse parochiekerk uit de 12e eeuw die in de 15e eeuw verbouwd is tot een gotische kerk. De kerk is in gebruik bij de Protestantse Kerk in Nederland, en te vinden in het Museumkwartier.  

Historie
De Nicolaïkerk werd in de twaalfde eeuw gebouwd als parochiekerk en was geweid aan Sint-Nicolaas. De naam van de kerk verwijst naar haar ligging op een knooppunt van waterwegen, want de heilige Nicolaas is de beschermheilige van de schippers.

In 1566 en in 1579 wordt de kerk door de Beeldenstorm getroffen en komt het in Protestantse handen. Dat heeft grote gevolgen voor de inrichting van de kerk. Door de jaren heen is er behoorlijk wat aan de kerk verbouwd en uitgebreid, maar de bijzondere 14e-eeuwse gewelfschildering in de viering voor het koor, met ornamentele en geometrische vormen, is nog steeds te bewonderen.

Diensten
Naast de reguliere zondagsdiensten is de Nicolaïkerk ook regelmatig het toneel van een breed scala aan bijzondere diensten. Klik hier voor overzicht van de agenda.

Openingstijden

  • Zie www.kerkenkijken.nl voor de openingstijden.

Reviews

Lees de ervaringen van bezoekers

Bekijk de reviews van bezoekers die al een bezoek aan deze locatie hebben gebracht.

Bekijk alle reviews op tripadvisor

Hoe toegankelijk is deze locatie

Algemene toegankelijkheid Voor blinden of slechtzienden Informatie op audiocassette/cd-rom/dvd Voor rolstoelgebruikers of bezoekers die slecht ter been zijn Bijna alle faciliteiten zijn toegankelijk Voor doven of slechthorenden Ringleiding aanwezig Voor bezoekers met een assistentiehond Toegestaan