Fort Rijnauwen

Contact

Adres:
Vossegatsedijk 5
3981 HS Bunnik
Plan je route
Afstand:
({{distance}} {{unit}} vanaf jouw locatie)

Vlakbij Utrecht in het bos- en wandelgebied Amelisweerd-Rhijnauwen ligt het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: Fort Rijnauwen. Het is een natuurfort met bijzondere bewoners. Je vindt er vleermuizen, maar ook dassen, reeën en vossen. Het fort is beperkt toegankelijk voor publiek. Maar er zijn regelmatig rondleidingen en publieksevenementen. Voor kinderen begint hier een leuke wandeltocht richting Fort Vechten: het Bunkerpad.

Een stukje geschiedenis
Het Fort bij Rijnauwen werd gebouwd tussen 1868 en 1871 vlakbij de Kromme Rijn tussen Utrecht en Bunnik. Het grote vooruit geschoven fort is hoofdonderdeel van de tweede fortenkring rond Utrecht. De vuurkracht van Rijnauwen moest samen met Fort Vechten de Houtense Vlakte en de doorgang van de Kromme Rijn afsluiten. Het fort heeft een groot binnenfort waar de verdedigers zich konden terugtrekken als de rest van het fort gevallen was. In 1877 werd het fort verbeterd met een enorme bomvrije kazerne. Tijdens de mobilisatie van 1914-1918 werden loopgraven aangelegd met schuilplaatsen van gewapend beton.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het fort door het Duitse leger gebruikt als munitieopslag en executieplaats. De precieze aantallen zijn niet bekend, maar zeker is dat hier honderden Nederlandse en Belgische verzetsstrijders zijn er omgebracht. Van een aantal slachtoffers zijn de namen achterhaald, en voor hen zijn gedenkstenen geplaatst. Bij het monument hoort een klok, deze wordt geluid tijdens de dodenherdenking op 4 mei. 

Natuur

Het fort was jarenlang gesloten voor publiek, waardoor veel (zeldzame) planten en dieren hun intrek hebben kunnen nemen. IJsvogels, reeën, ringslangen en wezels voelen zich er prima thuis en 's winters overwinteren honderden vleermuizen in het fort. 

Rondleidingen

Je kunt Fort bij Rijnauwen het hele jaar door bezoeken tijdens rondleidingen en evenementen. Speciaal voor kinderen komt Kapitein Dirk langs en zijn er spannende vleermuissafari's. De meeste activiteiten vinden plaats van april t/m oktober. Zie voor meer informatie de activiteitenpagina op de website van Staatsbosbeheer.
 

Reviews