MOA | Museum Oud Amelisweerd

Contact

Adres:
Koningslaan 9
3981 HD Bunnik
Plan je route
Afstand:
({{distance}} {{unit}} vanaf jouw locatie)

Aan de rand van de stad, in de bossen van Amelisweerd ligt MOA | Museum Oud Amelisweerd. Een kunstmuseum met drie interessante collecties: de buitenplaats Oud Amelisweerd, de Armando Collectie en een collectie Chinese en historische behangsels.

MOA huist in het gerenoveerde 18e eeuwse kasteel op het historische landgoed Amelisweerd. De geschiedenis van het landgoed gaat terug tot de 13e eeuw, het oorspronkelijke kasteel wordt echter in 1672 verwoest door de Fransen waarbij alleen de fundamenten overblijven. In 1770 wordt het huidige huidige kasteel gebouwd. 

DRIE UNIEKE COLLECTIES

Armando Collectie

Na de verwoestende brand in het Armando Museum in 2007 heeft de Armando Collectie enkele jaren een zwervend bestaan geleid. De collectie van de veelzijdige kunstenaar Armando – schilder, beeldhouwer, schrijver, tekenaar – vindt in MOA een nieuw waardig  thuis: het brede oeuvre van Armando is er permanent in wisselende tentoonstellingen te zien.

Buitenplaats Oud Amelisweerd

Het landhuis Oud Amelisweerd behoort dankzij eeuwen van incidentele bewoning tot een van de best bewaarde voorbeelden van een 18e-eeuwse edelmanwoning in Nederland. Het ensemble met landhuis, koetshuis en tuin behoort tot de top-100 van de Rijksmonumenten in Nederland. Het landgoed is omringd door een ‘Arcadisch landschap’, een parklandschap dat is aangelegd in de geest van de Verlichting.

Chinees behang

Hoogtepunt in deze collectie het bijna 250 jaren oude papieren Chinees behang waarmee de wanden van de twee belangrijkste salons van het landhuis volledig zijn bedekt. Het behang is in de periode 1750-1770 in het Chinese Kanton gemaakt en kwam met de V.O.C. naar Nederland. Het behang met Chinese vogeltjes, jachtscènes en een drakenbootrace is uniek. In Europa is MOA de enige plek waar dit behang in dergelijke omvang op de oorspronkelijke locatie is te zien.

Museum Oud Amelisweerd heeft de de Europa Nostra Award 2016 gewonnen voor de restauratie en herbestemming van landhuis Oud Amelisweerd.

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag van 11-17 uur.

Gesloten op Koningsdag, eerste kerstdag en nieuwjaarsdag. Maandagen gesloten behalve pinkstermaandag. De tuin en het park rondom MOA zijn geopend van zonsopgang tot zonsondergang.

Prijzen

volwassenen: € 10,-
0-8 jaar: gratis
9-18 jaar/ CJP / studenten: € 6,-
Gezinsdagkaart: € 20,-
Kinderfeestje (max. 10 kinderen): € 70,-
Museumkaart: gratis 

Reviews

Lees de ervaringen van bezoekers

Bekijk de reviews van bezoekers die al een bezoek aan deze locatie hebben gebracht.

Bekijk alle reviews op tripadvisor