Post Utrecht

Post Utrecht heeft een bijzondere transformatie ondergaan. Het voormalige postkantoor, dat een aantal jaar niet toegankelijk was voor publiek, heeft een nieuwe multifunctionele bestemming. Het historische gebouw biedt nu plaats aan circa 9.000 m2 bibliotheek, waaronder horeca en een auditorium met plek voor 200 bezoekers, 5.500 m2 aan winkels en 1.000 m2 fietsenstalling.

De bijzondere hal van het gebouw vormt het centrale plein van de bibliotheek en aan de Oudegrachtzijde  zijn vier ruime winkels gerealiseerd. Waar het gebouw voorheen alleen een entree aan de Neude had, heeft het nu ook ingangen aan de Oudegracht en Potterstraat. Door de diversiteit aan functies is Post Utrecht niet alleen overdag maar ook ‘s avonds open voor publiek.

Historie
Op de plek van het postkantoor stond ooit het Middeleeuwse Ceciliaklooster. Vanwege de reformatie werd het katholieke geloof verboden, en de kloostergebouwen verkocht aan de gemeente. In 1920 wordt het klooster gesloopt en maakt het plaats voor het hoofdpostkantoor.

Het postkantoor werd in 1924 opgeleverd en deed bijna 90 jaar dienst als plek waar inwoners brieven kunnen versturen, postzegels kunnen kopen en pakketjes kunnen versturen.

In 2008 wordt bekend dat alle Nederlandse postkantoren zullen sluiten, en op 28 oktober 2011 sluit hoofdpostkantoor op de Neude als allerlaatste postkantoor van Nederland haar deuren.

Architectuur
Het postkantoor is een prachtig voorbeeld van de Amsterdamse School, die zich kenmerkte door het gebruik van expressieve en fantasierijke vormen.  Architect J. Crouwel jr. liet zich onder andere inspireren door het oeuvre van de Finse architect Saarinen.

Blikvanger van het gebouw is de hal met de prachtige paraboolvormige bogen van geel verglaasde baksteen. De bereikbaarheid van de wereld door de post wordt gesymboliseerd door de gegoten beelden van de vijf werelddelen, gemaakt door H.A. van den Eynde. Handel en welvaart worden verbeeld in een zesde beeld. Het verkeer ter land, ter zee en in de lucht is bij de entree vertegenwoordigd. De klok en het rijkswapen in geglazuurde tegels op de kopse wanden zijn afkomstig van de Porceleyne Fles.

Adres

Neude 11
3512 AE Utrecht