Stadskasteel Oudaen

Contact

Adres:
Oudegracht 99
3511 AE Utrecht
Plan je route
Afstand:
({{distance}} {{unit}} vanaf jouw locatie)

De Middeleeuwen hebben duidelijk hun sporen achtergelaten in het centrum van Utrecht. Zo zijn langs de Oudegracht nog een aantal monumentale stadskastelen te bewonderen, waaronder het statige Stadskasteel Oudaen.

Geschiedenis
Omstreeks het jaar 1276 geeft de gefortuneerde familie Zoudenbalch opdracht om een stadskasteel langs de Oudegracht te bouwen. Een uniek bouwproject, want in die tijd kunnen alleen de allerrijkste inwoners zich een stenen gebouw veroorloven: Bijna alle huizen, ook die van de rijkere inwoners, bestaan uit hout en leem en zijn bedekt met rieten dak. Het resultaat was een statig stadskasteel dat tegenwoordig nog steeds een ware blikvanger is.

In 1395 kwam het pand in het bezit van de familie Oudaen, vanaf halverwege de 18e eeuw was het ruim tweehonderd jaar in gebruik als bejaardenhuis, en daarna was het korte tijd in bezit van een studentenvereniging. Sinds 1986 is het monumentale gebouw in gebruik als horecagelegenheid met een grand-café, à la carte restaurant, een eigen brouwerij en meerdere vergaderzalen.

Oudaen anno nu
Op de begane grond - waar ooit de voormalige ridderzaal zat en in latere jaren de eetzaal van de ouderen - wordt opnieuw gegeten en gedronken. De zalen op de eerste verdieping zijn samengevoegd voor het restaurant en in de gewelven van het kasteel bevindt zich de brouwerij. Net als in de Middeleeuwen, toen aan de werf tientallen brouwerijen waren gevestigd, worden hier verschillende eigen bieren gebrouwen. 

Reviews

Lees de ervaringen van bezoekers

Bekijk de reviews van bezoekers die al een bezoek aan deze locatie hebben gebracht.

Bekijk alle reviews op tripadvisor

Hoe toegankelijk is deze locatie

Algemene toegankelijkheid Voor blinden of slechtzienden Geen faciliteiten/Restaurant is redelijk donker Voor rolstoelgebruikers of bezoekers die slecht ter been zijn Bijna alle faciliteiten zijn toegankelijk Voor doven of slechthorenden Geen faciliteiten Voor bezoekers met een assistentiehond Toegestaan