Museum Huis Doorn

Contact

Adres:
Langbroekerweg 10
3941 MT Doorn
Plan je route
Afstand:
({{distance}} {{unit}} vanaf jouw locatie)

Huis Doorn is een imposant kasteel en landgoed, gelegen in het dorpje Doorn. Het kasteel kent een rijke vorstelijke geschiedenis en is inmiddels een museum.

Keizerlijk landhuis en hofcultuur op de Utrechtse Heuvelrug
Huis Doorn ligt op een schitterend landgoed in een fraai park, aangelegd volgens de Engelse landschapsstijl. Huis Doorn is tegenwoordig een museum en één van de mooiste kastelen in de provincie Utrecht.

Duitse ex-keizer Wilhelm II
Huis Doorn dankt zijn bekendheid vooral aan de Duitse ex-keizer Wilhelm II. Wilhelm vlucht na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog naar het neutrale Nederland en koopt Huis Doorn in 1919. De ex-keizer bewoont dit landgoed op de Utrechtse Heuvelrug van 1920 tot zijn overlijden in 1941.

Via het karakteristieke Poortgebouw betreed je het landgoed en zie je voorbij het gazon Huis Doorn liggen. De buste van Wilhelm II (1859-1941) met strenge blik en snor, wacht de bezoeker op. Het landhuis is voor keizerlijke begrippen bescheiden van omvang. De fraaie buitenplaats vormt tevens de laatste rustplaats van deze laatste keizer van Duitsland. De graftombe van Wilhelm II is te vinden in het mausoleum dat net als Museum Huis Doorn veel Duitse bezoekers trekt. Vlakbij het Poortgebouw is een kleine witte kapel te vinden.

De inrichting van Huis Doorn is afkomstig uit paleizen in Berlijn en Potsdam. Wilhelm II vulde de van oorsprong uit de veertiende eeuw daterende waterburcht, ook wel bekend als Huize Doorn, met de inhoud van 59 treinwagons. Schitterende meubels, schilderijen, zilveren objecten en tapijten maakten het de vorstelijke kasteelheer mogelijk om in zijn kleine paleis naar zijn stand te blijven leven. De oorspronkelijke inrichting is nog helemaal intact en biedt de bezoeker een authentiek beeld van internationaal vorstelijk wonen. Ze vormen een decor van Europese allure en eeuwenlange vorstelijke Duitse geschiedenis. Hiertegen speelt zich, in het kleine dorpje Doorn, dagelijks een hofprotocol in zakformaat af. Alle objecten uit het Huis zijn te bewonderen in de collectiedatabase.

De voormalige keizerlijke residentie in ballingschap is nu een museum en is onder leiding van een goed geïnformeerde gids te bezoeken. Het Huis telt drie verdiepingen en 12 vertrekken die allemaal toegankelijk zijn.

Reviews

Lees de ervaringen van bezoekers

Bekijk de reviews van bezoekers die al een bezoek aan deze locatie hebben gebracht.

Bekijk alle reviews op tripadvisor

Hoe toegankelijk is deze locatie

Algemene toegankelijkheid Museum Huis Doorn heeft een authentieke indeling en inrichting, zonder vitrines en zonder personenlift. Hierdoor is het Huis helaas niet toegankelijk voor kinderwagens en wandelwagens, rolstoelen en rollators. Voor blinden of slechtzienden Geen faciliteiten Voor rolstoelgebruikers of bezoekers die slecht ter been zijn Museum Huis Doorn heeft een authentieke indeling en inrichting, zonder vitrines en zonder personenlift. Hierdoor is het Huis helaas niet toegankelijk voor rolstoelen en rollators. Voor doven of slechthorenden Geen faciliteiten Voor bezoekers met een assistentiehond Museum Huis Doorn is toegankelijk met hulphond.