Huis Doorn

Contact

Adres:
Langbroekerweg 10
3941 MT Doorn
Plan je route
Afstand:
({{distance}} {{unit}} vanaf jouw locatie)

Huis Doorn is een imposant kasteel en landgoed, gelegen in het dorpje Doorn. Het kasteel kent een rijke vorstelijke geschiedenis en is inmiddels een museum.

Keizer Wilhelm II
Huis Doorn dankt zijn bekendheid aan de laatste Duitse keizer, Wilhelm II, die er  van 1920 tot 1941 in ballingschap woonde. Na het verlies van de Eerste Wereldoorlog in 1918 vluchtte de keizer naar het neutrale Nederland, waar hij politiek asiel kreeg.

Wilhelm II woonde eerst een tijdje in Kasteel Amerongen, maar betrekt in mei 1920 het Huis Doorn.  Omdat de keizer zich graag omringde met voorwerpen uit zijn thuisland komen er 59 treinwagons met spullen naar Nederland: de inrichting van Huis Doorn is afkomstig uit keizerlijke paleizen in Berlijn en Potsdam, en omvat onder meer kunst, zilverwerk, meubilair en tapijten die eeuwen vorstelijke Duitse geschiedenis weerspiegelen.

Na zijn overlijden in 1941 wordt in de prachtige tuin van het kasteel een mausoleum gebouwd, waar tot op de dag van vandaag het lichaam van de keizer ligt opgebaard.  

Museum
Vrijwel direct na de Tweede Wereldoorlog wordt het statige Huis Doorn geconfisqueerd door de Nederlandse staat omdat alle Duitse eigendommen werden beschouwd als vijandig bezit. Het pand werd daarom omgetoverd tot museum dat laat zien hoe de keizerlijke adel destijds leefde.

Tijdens een wandeling door de vorstelijke vertrekken krijg je een goed beeld van het leven van keizer Wilhelm II. De oorspronkelijke inrichting is nog grotendeels intact en met alle duizenden objecten en bezittingen valt er een heleboel te zien.

Paviljoen Nederland en de Eerste Wereldoorlog
Huis Doorn heeft daarnaast ook een aantal vaste en wisselende exposities. De garage van Wilhelm II is in 2014 verbouwd tot tentoonstellingspaviljoen en de permanente expositie ‘Tusschen twee vuuren’  vertelt de geschiedenis  van Nederland en de Eerste Wereldoorlog. Want hoewel Nederland in de Eerste Wereldoorlog neutraal was, zijn de jaren 1914-1918 niet onopgemerkt voorbij gegaan.

Openingstijden Museum Huis Doorn
Dinsdag t/m vrijdag van 13.00 - 17.00 uur. 
Zaterdag en zondag van 12.00 - 17.00 uur. 

Prijzen Museum
Volwassenen: € 12,- 
Kinderen 7-18 jaar: € 6,- 
Kinderen tot 7 jaar: gratis 
CJP: € 8,-
Museumkaarthouders: gratis 

De prijs is inclusief de rondleiding.

Prijzen Paviljoen Nederland en de Eerste Wereldoorlog
Volwassenen: € 6,-
Kinderen 7-18 jaar: € 3,-
Kinderen tot 7 jaar: gratis
CJP: € 5,-
Museumkaarthouders: gratis

Prijzen Combikaart Museum & Paviljoen
Volwassenen: € 15,-
Kinderen 7-18 jaar: € 7,50
Kinderen tot 7 jaar: gratis
CJP: € 12,-
Museumkaarthouders: gratis

Reviews

Lees de ervaringen van bezoekers

Bekijk de reviews van bezoekers die al een bezoek aan deze locatie hebben gebracht.

Bekijk alle reviews op tripadvisor

Hoe toegankelijk is deze locatie

Algemene toegankelijkheid Voor blinden of slechtzienden Geen faciliteiten Voor rolstoelgebruikers of bezoekers die slecht ter been zijn Faciliteiten zijn niet toegankelijk Voor doven of slechthorenden Geen faciliteiten Voor bezoekers met een assistentiehond Toegestaan