Het Spoorwegmuseum

Contact

Adres:
Maliebaanstation 1
3581 XW Utrecht
Plan je route
Afstand:
({{distance}} {{unit}} vanaf jouw locatie)

Het Spoorwegmuseum is een beleving voor jong en oud. Dit speelse museum is gevestigd in het voormalige Maliebaanstation en ligt op loopafstand van de binnenstad. Het museum heeft een grote collectie van historische treinen en je leert er alles over de 175 jaar oude treingeschiedenis.

Historie
Het Spoorwegmuseum werd opgericht in 1927, de tijd dat men besefte dat het behoud van oud spoorwegmateriaal van groot historisch belang is. Het museum is gevestigd in het oude Maliebaanstation, een prachtig pand dat volledig is opgeknapt in oude stijl. Wanneer je het pand betreedt zie je dan ook ouderwetse kroonluchters aan het plafond hangen, de wachtkamers voor de 1e en 2e klas en de oude loketten waar je nu je toegangskaartje voor het museum kan kopen. 

Tentoonstellingen
In het museum zijn een aantal verschillende tentoonstellingen te bewonderen. Begin bijvoorbeeld bij de ‘Grote Ontdekking’. Een mijnlift neemt je terug in de tijd, toen de stoommachine nog moest worden uitgevonden. Sta hier even stil en bewonder de eerste Nederlandse stoomlocomotief, De Arend.

Vervolg je museumbezoek in ‘Droomreizen’. In een Oosterse theaterzaal worden verhalen over de beroemde Oriënt Express verteld, en nemen acteurs je mee naar de hoogtijdagen van de internationale treinen in 1900.

‘Stalen Monsters’ is een spannende attractie waarbij je een bloedstollend achtbaanritje langs levensgrote treinen en locomotieven maakt. De nieuwste attractie in Het Spoorwegmuseum is ‘De Vuurproef’. Hierin wordt het complete verhaal van bijna twee eeuwen spoorwegen verteld, met een spectaculaire treinrit als hoogtepunt.

Openingstijden
Het Spoorwegmuseum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 – 17.00 uur.

Ook open op
- maandagen tijdens de schoolvakanties
- 1e en 2e Paasdag
- 1e en 2e Pinksterdag
- 1e en 2e Kerstdag

Gesloten op:
Nieuwjaarsdag
Koningsdag (27 april)

Bereikbaarheid
Het Spoorwegmuseum is uiteraard goed bereikbaar met de trein. Vanaf het Centraal Station van Utrecht gaat een pendeltrein die je in 20 minuten naar het Spoorwegmuseum brengt.
Voor bezoekers die met de auto komen beschikt het museum over een parkeerplaats met 200 plekken. Een parkeerkaart kost € 5,50 per museumbezoek.

Openingstijden

  • dagelijks10.00 - 17.00 uur
  • Maandag gesloten (tijdens schoolvakanties open) Gesloten op: Nieuwjaarsdag/Koningsdag

Reviews

Lees de ervaringen van bezoekers

Bekijk de reviews van bezoekers die al een bezoek aan deze locatie hebben gebracht.

Bekijk alle reviews op tripadvisor

Hoe toegankelijk is deze locatie

Algemene toegankelijkheid Voor blinden of slechtzienden Informatie op audiocassette/cd-rom/dvd Voor rolstoelgebruikers of bezoekers die slecht ter been zijn Bijna alle faciliteiten zijn toegankelijk Voor doven of slechthorenden Ringleiding voor slechthorenden Voor bezoekers met een assistentiehond Toegestaan