Aan het woord...

Naam: Appie Alferink (56)
Woont: in het Lodewijk Napoleonplantsoen, tussen het Ledig Erf en Stadion Galgenwaard
Werk: oprichter en directeur van ZIMIHC
Organiseert: festival Bombarie
Hobby’s: wandelen, fietsen, gitaarspelen


Ooit kwam hij als ‘cultureel vluchteling’ naar Utrecht vanuit een Brabants dorp waar maar weinig te beleven viel. Ondertussen omarmt cultureel ondernemer Appie Alferink (56) in zowel zijn werk- als privéleven de kunsten in Utrecht, de stad waar hij nooit meer weg wil.

Alferink is in het dagelijks leven actief als directeur van ZIMIHC. Die wat vreemde afkorting staat voor Zat Ik Maar In Hoog Catharijne – verwijzend naar een anekdote uit zijn studentenleven in de jaren tachtig. ,,Ik vormde met een clubje Neerlandici een bandje. Om bekendheid op te doen, speelden we op straat. Zo stonden we eens op de Steenweg, maar het was koud en nat – iedereen liep gehaast door. Tot we op een plek in Hoog Catharijne gingen staan. Daar was het wél warm en binnen no time hadden we een groot enthousiast publiek om ons heen staan. Daar is de naam bedacht.” De band bestaat nog steeds, maar ZIMIHC is tegenwoordig toch vooral de organisatie die met drie podia en talloze evenementen een plek biedt voor de amateurkunstenaar in Utrecht. ,,Mooi dat we die lijn vanaf ons Hoog Catharijne-debuut hebben kunnen voortzetten.”

Met ZIMIHC beleeft Alferink dit jaar een bijzondere zomer: dan organiseren ze voor het eerst hun eigen festival in de Jaarbeurs, Festival Bombarie. ,,Het wordt het grootste ‘doe-festival’ van Europa.,” beschrijft Alferink. ,,Denk aan workshops, masterclasses en challenges waar amateurs naar hartenlust aan kunnen deelnemen.” Drie dagen lang, van 24 tot en met 26 juni, is het gebied rond de Jaarbeurs één grote zang, dans en muziek-arena. ,,We maken van de laan vóór de ingang van de Jaarbeurs een soort Ramblas, met kleine podia en gezellige eet-kraampjes. In de binnenstad hebben we ook een kleine programmaring met pop-up concerten. Niemand zal het ontgaan dat we Bombarie aan het maken zijn,” lacht Alferink. De trompet – die Alferink voor de gelegenheid van zijn dochter heeft geleend – staat symbool daarvoor.

Vanuit het Brabantse Heesch kwam Alferink in 1989 naar de Domstad. Een favoriete plek van Alferink is de zaterdagse bloemenmarkt op het Janskerkhof. ,,Daar heerst zo’n leuke sfeer! Echt Utrechts vind ik dat. Waar vind je nou een markt met alleen maar bloemen?” Een andere favoriet is het Ledig Erf. ,,Daar loop ik vanaf mijn huis vaak even naar toe. De terrasjes zijn daar altijd sfeervol en gezellig. Ook pak ik af en toe een filmpje in het Louis Hartlooper Complex. Dat ze daar nog steeds iedere film persoonlijk inleiden, vind ik super gaaf.”

In de kunstwereld lopen hobby en werk vaak door elkaar heen. De momenten dat Alferink niet met cultuur bezig is, zijn dan ook schaars. Maar áls ze er zijn, gaat hij graag naar buiten. ,,Ik wandel en ik fiets graag. Een fijne plek voor een wandeling vind ik park Lepelenburg. En ik fiets zeker een paar keer in de week richting Rhijnauwen, waar ik dan pauze houd op het terras van de Jeugdherberg. Dat kan ik iedereen aanraden; je krijgt er meteen een vakantiegevoel van!”

Utrecht is dus ondertussen echt zijn ‘stadsie’ geworden, waar hij van plan is nog héél lang te blijven wonen. ,,De grootte van de stad, de prachtige omgeving en het rijke culturele aanbod maken dat ik hier niet zo snel meer weg zal gaan. Ik kan hier helemaal mezelf zijn, dat is toch heerlijk?

Vind hier meer informatie over Festival Bombarie. www.festivalbombarie.nl