Minifestival rond Händel

Contact

Adres:
TivoliVredenburg
Vredenburgkade 11
3511 WC Utrecht
Plan je route
Afstand:
({{distance}} {{unit}} vanaf jouw locatie)

Minifestival rond Georg Friedrich Händel: de HändelDag
Grootmeester van de barok in de schijnwerpers

Barokgrootmeester Georg Friedrich Händel wordt op zaterdag 15 december (Utrecht, TivoliVredenburg) en zondag 16 december (Amsterdam, Muziekgebouw aan ’t IJ) in de schijnwerpers gezet tijdens de HändelDag. Händel is na Bach, Vivaldi en Purcell de vierde componist die een eigen minifestival krijgt in het Seizoen Oude Muziek. De grote klapper is Messiah, uitgevoerd door de Nieuwe Philharmonie Utrecht onder leiding van Johannes Leertouwer. Verder staan La Risonanza, La Cicala en Paolo Zanzu op het programma.

Messiah is zonder meer de kers op de taart van de HändelDag. De Nieuwe Philharmonie Utrecht neemt het grootse oratorium voor zijn rekening. ‘Als muziek bij de luisteraar iets teweeg moet brengen, schiet Händel honderd procent raak,’ zegt dirigent Johannes Leertouwer. Het stuk blijft hem fascineren: ‘Ik denk dat het verhaal relevant is voor onze tijd’. De kerstgedachte speelt een grote rol in de compositie, wat het des te toepasselijker maakt dat Messiah vlak voor de kerstdagen de HändelDag afsluit.

De middag is gevuld met vooral werken van de jonge Händel, die zich in Rome volzoog met de Italiaanse cultuur. Fabio Bonizzoni en zijn La Risonanza kozen de mooiste Romeinse cantates van Händel voor hun concertprogramma. De sopraan Raffaella Milanesi schittert als soliste. Ook de Italiëspecialisten van La Cicala volgen het spoor van de jonge Händel richting Italië, en laten een programma horen rond zijn blokfluitsonates. De jonge Italiaanse klavecinist Paolo Zanzu is een van de meest interessante klaviertalenten van het moment. Hij speelt de nog steeds ondergewaardeerde en zeldzame klaviermuziek van Händel.

Het dagprogramma biedt verder een optreden van een ensemble van het Conservatorium van Amsterdam en een lezing door de musicoloog Peter Holman – de autoriteit op het gebied van Engelse barokmuziek. Uitgebreide informatie is te vinden op oudemuziek.nl/haendeldag.

De presentatie van de HändelDag is in handen van NPO Radio 4-presentator Mark Brouwers.

De HändelDag is onderdeel van het Seizoen Oude Muziek. Het Seizoen Oude Muziek, van de makers van het Festival Oude Muziek, staat voor de mooiste muziek uit middeleeuwen, renaissance en barok, uitgevoerd door topmusici op bijzondere locaties in Nederland en België.

 

Prijzen

  • € 17,00

Reviews