Dierenkunstroute

Contact

Adres:
diverse locaties
Utrecht
Plan je route
Afstand:
({{distance}} {{unit}} vanaf jouw locatie)

Als je goed kijkt, zie je de mooiste dierenbeelden, -ornamenten, gevelstenen en tegels met dieren in Utrecht. Soms is het even zoeken en moet je omhoog tegen de gevel kijken of onder de lantaarnpalen langs de beroemde Utrechtse werven, maar dan word je aangenaam verrast! Je ontmoet apen, koeien, olifanten, muizen, vissen, vogels, leeuwen, slangen, kikkers en zelfs bevers.

Utrecht heeft Sint Maarten als beschermheilige. Hij deelde vanaf zijn paard barmhartig zijn mantel met een bedelaar. Op verschillende plekken in de stad kom je hem met zijn paard tegen. Maar je kent waarschijnlijk ook het paard Julius Sulway op het Moreelse Park, de koopvrouw met kippen op de Kalisbrug en het zittend konijn op de Croeselaan. En natuurlijk de haas op de Neude. Die is de rust zelve en kijkt bedachtzaam vanaf zijn rots naar alle drukte in de stad.

“Waar we vaak niet bij stil staan is dat er achter deze dierenkunst een diepere betekenis schuilgaat. Veel beeldende kunstenaars maakten namelijk gebruik van symboliek in hun werk. Zo staat een hond vaak voor trouw of waakzaamheid, tonen leeuwen en arenden macht en symboliseert de kameleon de wisselvalligheid der tijden.”

Ga op pad en ontmoet meer dan 100 dieren, leer waar ze voor staan en ontdek hoe ze zijn verbonden met de geschiedenis van Utrecht. Van ieder kunstwerk legt de route je uit wat de (symbolische) betekenis is. Hierdoor ga je gegarandeerd met andere ogen naar Utrecht kijken!

De Utrechtse Dierenroute is 3 km lang en kan op meerdere plekken worden verlengd. De route is gemaakt door het Dierenmuseum; een virtueel museum over het dier in de kunst en cultuur. 

De route kan gedownload worden vanaf de website van het Dierenmuseum. 

Prijzen

  • Gratis

Reviews