Themarondleiding: powervrouwen die orgels douwen

Contact

Adres:
Museum Speelklok
Steenweg 6
3511 JP Utrecht
Plan je route
Afstand:
({{distance}} {{unit}} vanaf jouw locatie)

De wereld van de automatische muziek lijkt soms op het eerste gezicht op een mannenwereld. Maar is dit wel terecht? Welke vrouwen hebben een rol gespeeld in de geschiedenis van deze bijzondere instrumenten? Ontdek het tijdens de exclusieve themarondleiding: Powervrouwen die orgels douwen.

De zelfspelende muziekinstrumenten van Museum Speelklok zijn stuk voor stuk bijzondere uitvindingen. Het museum besteedt uitgebreid aandacht aan de uitvinders en componisten die met hun creativiteit prachtige muziek ten gehore brachten. De kopstukken van de automatische muziek lijken op het eerste gezicht echter haast allemaal man te zijn. Wat dacht je van de speelklokken die worden gezien als echte ‘toys for boys,’ de pronkstukken van de heer des huizes? Of het iconische beeld van straatorgel met zijn orgeldraaier; sterke mannen die plezier brachten naar de Nederlandse steden? Is automatische muziek dan het domein van de man? Zeker niet!

Er waren genoeg vrouwen die ook mechanische instrumenten verzamelden, zelfs hielpen bouwen of het zakelijke brein achter de instrumenten bleken te zijn. En er bestonden ook orgelvrouwen, die heus niet over zich heen lieten lopen. De rol van de vrouw in de geschiedenis gaat te vaak onbezonnen aan ons voorbij. In Museum Speelklok klinken hun verhalen. Deze exclusieve rondleiding, die wordt gegeven door Historicus Timo Houtekamer, zal je kijken naar bijzondere en verrassende verhalen over vrouwen in de geschiedenis van de automatische muziek.

Prijzen

  • Gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor het museum

Reviews