Filmreeks Science & Fiction

Contact

Adres:
Louis Hartlooper Complex
Tolsteegbrug 1
3511 ZN Utrecht
Plan je route
Afstand:
({{distance}} {{unit}} vanaf jouw locatie)

Op vier avonden laten filmtheater Louis Hartlooper Complex en de Universiteit Utrecht bijzondere films zien die je aan het denken zetten, dit jaar over de uitdagingen waar grote steden voor staan. Wetenschappers houden een korte inleiding over verschillende facetten van dit thema en na afloop kunnen bezoekers daarover met hen in gesprek. Science & Fiction: Over leven in de stad gaat van start op dinsdag 15 mei met de moderne filmklassieker Smoke (Wayne Wang, 1995) en een inleiding door stadsgegograaf Irina van Aalst. De reeks wordt op 26 juni afgesloten met Job Cohen, voormalig staatssecretaris, lid Eerste en Tweede Kamer en burgemeester van Amsterdam.

 

Steden zijn magneten: daar gebeurt het, daar willen steeds meer mensen heen. In alsmaar groeiende steden vinden zij werk, netwerken en cultuur. Daar zijn spannende ontwikkelingen in duurzaamheid en vervoer, nieuwe vormen van samenleven en -werken en smart city experimenten met burgerschap, democratie en leefbaarheid. Maar door de aanzuigende werking stijgen de huizenprijzen en de stad dreigt een pretpark voor rijke professionals te worden.

In Over leven in de stad wordt er nagedacht of er nog ‘publieke ruimte’ is en wie zich daarin thuis voelt. Of we samenleven of een verzameling individuen zijn. Er wordt stilgestaan bij veranderende identiteiten, diversiteit, groepsvorming en uitsluiting. Er wordt gesproken over de leefbaarheid voor de mensen die er wonen en werken, en of zij zich nog vertegenwoordigd voelen in de lokale politiek.

 

Science & Fiction: Over leven in de stad is een initiatief van het Utrechtse filmtheater Louis Hartlooper Complex en het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht. Over leven in de stad is de negende editie van de reeks.

 

Programma

 • 15 mei: Smoke (Wayne Wang, 1995)
  Irina van Aalst zal ingaan op de ontwikkeling van de publieke ruimte in de stad. Van wie is die ruimte eigenlijk, en voelen we ons daarin nog thuis?
 • 29 mei: Le passé devant nous (Nathalie Teirlinck, 2016)
  Harmen Binnema zal de leefbaarheid van de stad belichten. Kunnen stadsbewoners nog een samenleving vormen of worden zij steeds meer een verzameling individuen?
 • 12 juni: Una mujer fantástica (Sebastián Lelio, 2017)
  Noortje van Amsterdam zal ingaan op diversiteit, groepsvorming en uitsluiting in de stad.
 • 26 juni: King of the Belgians (Peter Brosens & Jessica Woodworth, 2016)
  Job Cohen geeft antwoord op de vraag of wij ons nog vertegenwoordigd voelen in de lokale politiek, en wat de positie van de (gekozen) burgemeester daarin kan zijn.

Wanneer

 • dinsdag 26 juni 201819.00 - 21.00 uur

Prijzen

 • Volwassenen€ 7,00
 • CJP (Cultureel Jongeren Paspoort)€ 8,50

Reviews