Tentoonstelling Rampjaar 1672-1673

Contact

Adres:
Het Utrechts Archief
Hamburgerstraat 28
3512 NS Utrecht
Plan je route
Afstand:
({{distance}} {{unit}} vanaf jouw locatie)

Tentoonstelling Rampjaar 1672-1673 vanaf vrijdag 13 december te zien in Het Utrechts Archief
Utrechters vertellen over de noodlottige gebeurtenissen

Op vrijdag 13 december opent commissaris van de Koning Hans Oosters de tentoonstelling Rampjaar 1672-1673 in Het Utrechts Archief. Hierin nemen persoonlijke verhalen de bezoekers mee naar de periode waarin de jonge Republiek onder de voet werd gelopen door een bonte verzameling buitenlandse invallers. 
 
In de 17e eeuw kende de Republiek der Nederlanden een ongekende welvaart en macht. Dit was een doorn in het oog van de grote Europese mogendheden, die de Republiek in 1672 dan ook met een coalitie van Frankrijk, Engeland, Münster en Keulen binnenvielen. Hun opmars stokte bij de Oude Hollandse Waterlinie. Het rijke Holland bleef zo gespaard, maar Utrecht had enorm te lijden onder de Franse bezetting die tot november 1673 duurde. In de tentoonstelling Rampjaar 1672-1673 laten persoonlijke getuigenissen zien wat dit betekende voor de inwoners van de stad en provincie Utrecht. Luister naar de Utrechter van toen: de stadsomroeper, een gedupeerde boer, een kasteelvrouw en andere tijdgenoten: allemaal beleefden zij het Rampjaar op hun manier. Een aantal keer per maand zijn er acteurs van theatergroep Aluin in de tentoonstelling aanwezig. Zij nemen de bezoekers mee naar 1672-1673 en brengen de verhalen tot leven.
 
Dagelijks leven tijdens het Rampjaar
In de geschiedschrijving over het Rampjaar staan de grote gebeurtenissen vaak centraal: de moord op de gebroeders de Witt, roemrijke zeeslagen tegen de Engelsen, het onder water zetten van grote delen van het land als antwoord op de inval. In de tentoonstelling komen juist de kleine verhalen aan bod van degenen die aan de verkeerde kant van de waterlinie opgesloten zaten, aldus Floortje Tuinstra van Het Utrechts Archief: “In Holland was het ongemak groot, maar de gevolgen in de veroverde provincies waren rampzalig. Voor de plattelanders die bloot stonden aan plunderingen en hun oogsten verloren. Voor de elite, die het ene na het andere kasteel in vlammen zag opgaan. En voor de inwoners van de steden die te maken kregen met afpersing, schaarste en inkwartiering van vele soldaten. In ons archief is een schat aan informatie beschikbaar van degenen die beschreven wat er rond 1672 om hen heen gebeurde, in dagboeken en persoonlijke brieven. Ook pamfletten, die een belangrijke rol speelde in de berichtgeving en de meningsvorming, zijn rijkelijk aanwezig. Een deel van de persoonlijke verhalen gaan we in onze tentoonstelling weer tot leven brengen”.
 
Nieuwste technieken
Onderdeel van de Expo is een innovatief project waarbij handgeschreven 17e-eeuwse brieven van kasteelvrouwe Margaretha Turnor - de echtgenote van een van de belangrijkste diplomaten van de Staten-Generaal - door de computer zijn omgezet in digitale tekst, met behulp van de recent door de Universiteit van Innsbruck ontwikkelde tool Transkribus. Daarnaast kan de bezoeker zelf oefenen met het vertalen van oude teksten en chatten met de kasteelvrouwe.

Wanneer

  • dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur, in het weekend van 12.30 tot 17.00 uur.

Prijzen

  • € 2,50,-. Gratis met Museumjaarkaart.

Reviews