De Münster Domschat

Contact

Adres:
Museum Catharijneconvent
Lange Nieuwstraat 38
3512 PH Utrecht
Plan je route
Afstand:
({{distance}} {{unit}} vanaf jouw locatie)

Al eeuwenlang worden in de Dom van Münster oogverblindende rijkdommen bewaard. Deze schat heeft oorlogen, rampspoed en beeldenstormers overleefd en verlaat nu voor het eerst in de geschiedenis de schatkamer om in Museum Catharijneconvent te schitteren.

Uit oude archieven weten we dat de Utrechtse Domkerk in middeleeuwen een vergelijkbare verzameling bezat. De voorwerpen uit Münster zijn overvloedig versierd met exotische materialen: bergkristal, kokosnoot, goud, parels, ivoor, zilver, edelstenen, Perzische zijde, koraal en antieke gemmen. Uit Utrechtse archiefstukken kunnen we opmaken de voorwerpen van de Utrechtse Domschat vergelijkbaar waren. Voor de gewone gelovigen waren dit soort materialen, die uit de hele wereld afkomstig waren, heel bijzonder en haast onbetaalbaar.

Dat de schat van Münster nog zo goed intact is mag met recht een wonder worden genoemd. Een grote brand en liturgische hervormingen hebben de Münster domschat aangetast, maar slechts minimaal. Helaas heeft de Nederlandse gouden kerkschat de tand des tijds niet doorstaan. Dankzij de topstukken uit de middeleeuwse Domschat van Münster kan er nu een verloren verhaal uit de Nederlandse geschiedenis vertelt worden.

Wanneer

  • elke zaterdag en zondag11.00 - 17.00 uur
  • Museum Catharijneconvent is gesloten op maandagen en op nieuwjaarsdag. Met Pinksteren is het museum geopend van 11:00 tot 17:00.

Reviews