Peter Vos

Contact

Adres:
Centraal Museum
Agnietenstraat 1
3512 XA Utrecht
Plan je route
Afstand:
({{distance}} {{unit}} vanaf jouw locatie)

Aanleiding voor deze presentatie is de heruitgave van het Scheppingsverhaal, zestig jaar na dato. Behalve de tekeningen uit dit onorthodoxe verhaal, zie je de getekende albums ABC-voor Kors en De 100 Reigers en een ruime selectie tekeningen. Een eerbetoon aan het vroege, Utrechtse werk van Peter Vos.

Peter Vos
Peter Vos (1935 – 2010) tekende dieren en mensen – en dieren met menselijke trekken - met veel humor en vernuft. Zijn Beestenkwartet en Sprookjes uit de lage landen zijn bij een groot publiek bekend.Zijn tekeningen zijn rijk vertegenwoordigd in de collectie van het Centraal Museum. Het ABC-voor Kors werd onlangs geschonken, Het Scheppingsverhaal kocht het museum een aantal maanden eerder aan. 

Het Scheppingsverhaal
Het is dit jaar precies zestig jaar geleden dat Peter Vos het Scheppingsverhaal tekende voor de 18-jarige Mieke Heybroek, op wie hij verliefd was. Vos’ Scheppingsverhaal is onorthodox: hij verbeeldt hoe God de Vader als slang vermomd Adam en Eva verleidt om de appel te eten, die tot hun verdrijving uit het Paradijs leidt. Uit angst dat dit gelovigen zou kwetsen werd het pas zes jaar later als boek uitgegeven. Het werd direct een beststeller.

Wanneer

  • Het museum is gesloten op maandag. Op elke eerste donderdag van de maand is het museum geopend tot 21:00 uur.

Reviews