Allemaal wonderen

Contact

Adres:
Museum Catharijneconvent
Lange Nieuwstraat 38
3512 PH Utrecht
Plan je route
Afstand:
({{distance}} {{unit}} vanaf jouw locatie)

Sensationele kunstwerken, indrukwekkende verhalen en wetenschappelijke invalshoeken. Ervaar deze zomer in Museum Catharijneconvent waarom wonderen zo belangrijk zijn voor mensen.

Wonderen zijn van alle tijden, alle culturen en alle religies en spelen sinds het begin van de mensheid een rol in het leven van alledag. Ook kunstenaars laten zich er al eeuwenlang door inspireren. Het weergeven van wat er zich tussen hemel en aarde afspeelt, vraagt van hen hun allergrootste verbeeldingsvermogen. Die uitdaging heeft de meest spannende en ontroerende kunst opgeleverd. Van Rembrandt tot Mondriaan en Abramović, voor deze tentoonstelling heeft het museum de mooiste en verrassendste werken uit internationale collecties samengebracht.

Geloof je altijd wat je ziet?

Wonderbaarlijke gebeurtenissen zijn bijzonder en ongrijpbaar. En het zijn precies deze elementen die kunstenaars door de eeuwen heen uitdagen om wonderverhalen te verbeelden. Ze brengen het verhaal tot leven en zetten de kijker aan het denken over de eigen overtuigingen. Geloof je altijd wat je ziet? Geloof je het als iemand anders een wonderbaarlijk verhaal vertelt? En hoe verklaar je wonderbaarlijke gebeurtenissen die je zelf meemaakt? Marije de Nood, conservator van de tentoonstelling legt het uit: ‘Iedereen heeft wel een idee van wat een wonder is, maar toch laat het wonder zich niet zo makkelijk definiëren. Wat mensen als een wonder beschouwen is voor iedereen anders. Het is bovenal een ongrijpbaar fenomeen. Het heeft wel altijd te maken met een buitengewone gebeurtenis die onverwacht is’.

Verrassende invalshoeken

De kunstwerken gaan niet alleen de dialoog aan met elkaar, maar ook met sensationele wonderverhalen uit verschillende culturen, indrukwekkende cultuurhistorische voorwerpen en onverklaarbare ooggetuigenverslagen. Zoals de wonderbaarlijke redding in de woestijn, waarbij een hele gewone moersleutel de hoofdrol speelde. En laat je verrassen door de resultaten van een landelijk onderzoek over hoe we tegenwoordig naar wonderen kijken. Ze geven een nieuwe context aan het fenomeen en nodigen uit om stil te staan bij jouw eigen mening over wonderen.  

Reviews