Tentoonstelling Utrecht aan de Singel

Contact

Adres:
Het Utrechts Archief
Hamburgerstraat 28
3512 NS Utrecht
Plan je route
Afstand:
({{distance}} {{unit}} vanaf jouw locatie)

Misschien fantaseer je er wel eens over als je langs de singel slentert. Hoe zou het zijn om hier te wonen en elke ochtend wakker te worden met dit bijzondere uitzicht?

De Utrechtse fotograaf en journalist Iris Tasseron trok de stoute schoenen aan en belde drie jaar lang spontaan aan bij singelbewoners. Ze maakte in totaal 40 portretten van bewoners bij hun voordeur en verzamelde verhalen over hun band met de singel.

Aanleiding voor het bijzondere project is het herstel van de stadsbuitengracht rond Utrecht. De singeldemping is een kort, maar hevig stukje geschiedenis van de Domstad. Eeuwenlang was Utrecht helemaal omsingeld, maar rond 1970 wordt het noordwestelijk deel van de singel gedempt. Tot groot verdriet van veel Utrechters. In 1997 besluit de gemeente de demping ongedaan te maken en de historische singelstructuur in ere te herstellen. In september 2020 is de singel weer rond; in een tijdsbestek van vijftig jaar is de singel gedempt en weer in ere hersteld.

Om de heropening van de singel te vieren, brengt Het Utrechts Archief het verleden en heden van de singel samen in de kleinschalige tentoonstelling ‘Utrecht aan de Singel’. Met bewonersportretten van Iris Tasseron, een historisch panorama van de singel uit 1859 én een digitale applicatie met historisch beeldmateriaal.

Wanneer

  • elke maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag t/m 10 januari 202110.00 - 17.00 uur
  • elke zaterdag en zondag t/m 10 januari 202112.30 - 17.00 uur

Reviews