Fietsroute Houten Huizen, Stenen Forten

Contact

Adres:
Achterdijk 12
3512 JE Bunnik
Plan je route
Afstand:
({{distance}} {{unit}} vanaf jouw locatie)

Met deze route van 40 km lang ontdek je al fietsend de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Nederlands grootste rijksmonument en genomineerd om op de UNESCO Werelderfgoedlijst te komen. Houten Huizen, Stenen Forten kan op verschillende manieren worden gefietst: met een brochure, digitaal met de AbelLife app en met een gids van de VVV. Met de gids zijn verschillende verkorte routes mogelijk variërend van twee tot drie uur.

Het initiatief voor deze Nieuwe Hollandse Waterlinie fietsroute dwars door de stad Utrecht en omgeving is gekomen van vrijwilligers van het Kenniscentrum Waterlinies. Samen met de gemeente, provincie en Utrecht Marketing is de route mogelijk gemaakt. Houten Huizen, Stenen Forten leidt fietsers over een inundatiedijk langs de vele Utrechtse Forten, waaronder het dorpje op Fort Blauwkapel, dwars door de verboden kringen en langs de houten kringenwetwoningen. Rond een fort mocht namelijk binnen een straal van 1 kilometer alleen in hout worden gebouwd. Dit is bepaald in de Kringenwet die tot 1963 van toepassing was en daarom is het oosten van Utrecht ook zo prachtig groen gebleven. De route gaat langs unieke horecagelegenheden die allemaal wel iets met de Nieuwe Hollandse Waterlinie te maken hebben. Ook is een bezoek aan het Waterliniemuseum op Fort bij Vechten en de Botanische Tuinen op Fort Hoofddijk is mogelijk. 

Het geheim van de Waterlinie
Het landschap langs de route hoort bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit unieke oer-Hollandse  verdedigingssysteem werd aangelegd tussen 1815 en 1940. De Linie loopt van Muiden tot de Biesbosch. Water was in deze militaire verdedigingslinie een onmisbare bondgenoot. Door het gebied met een laagje water van ongeveer veertig centimeter onder water te zetten, werd het land vrijwel onbegaanbaar voor mens, paard en voertuig. Het water was niet diep genoeg voor een boot. Daar waar het niet onder water kon worden gezet, werd de verdedigingslinie aangevuld met forten, kazematten en groepsschuilplaatsen. Dit systeem van dijken, sluizen, kanalen, forten en bunkers is in vredestijd moeilijk te zien. Daarin schuilt het geheim van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: ze is er wel, maar je ziet haar niet.

 Kijk voor meer mooie routes op nieuwehollandsewaterlinie.nl/routes

Reviews