Tot op het bot

Contact

Adres:
Universiteitsmuseum Utrecht
Lange Nieuwstraat 106
3512 PN Utrecht
Plan je route
Afstand:
({{distance}} {{unit}} vanaf jouw locatie)

Een brilkaaiman, een walrus of een soepschildpad, ze hebben allemaal een ruggengraat, maar lijken ze verder nog op een mens? Ontdek het in de familietentoonstelling Tot op het bot.

Skelettentoren van negen meter hoog: dat zijn veel botten!
De blikvanger van de tentoonstelling is de verzameling van skeletten in de negen meter hoge skelettentoren.

Opvallende gelijkenis tussen een kind en een olifantsvis
Ook valt er veel te ontdekken aan gebitten, huiden, wervels, vinnen, harten, darmen, geweien en vele andere lichaamsdelen. Met behulp van collegeplaten, lesmodellen, instrumenten en documentaires zoek je de overeenkomsten en verschillen tussen mens en dier uit tot op het bot. Wist je dat er een opvallende gelijkenis tussen een kind en een olifantsvis bestaat?

Kauwtje met een theelepel
Uniek is dat het Universiteitsmuseum ook kan laten zien dat bij mens en dier vaak dezelfde aandoeningen optreden. Tanden en kiezen van mensen slijten, maar ook bij honden, paarden en zelfs een tijger zien we vergelijkbare gebitsproblemen. Een kind slikt wel eens wat in, maar wie had gedacht dat een kauwtje een hele theelepel zou verorberen?

Aai een haai en vergelijk het skelet van een mens en een oerang oetan
In Tot op het bot ga je zelf op onderzoek uit: luisteren naar het hart van een reuzenschildpad, mens of kangoeroe; je voelt aan een olifantshuid, kijkt in de operatiekamer bij een hond met een hernia. En wie een haai aait merkt dat deze niet alleen in zijn bek tanden heeft…

Nieuwe ontwikkelingen in minicolleges
Een aantal minicolleges behandelen nieuwe ontwikkelingen in de wetenschap, bijvoorbeeld recente ontdekkingen rond stamcellen in de darmen en de nieuwe mogelijkheden die dit voor kankeronderzoek biedt. De minicolleges zie je in de filmpjes in de tentoonstelling.

Wanneer

  • dagelijks10.00 - 17.00 uur

Reviews