Tentoonstelling tekeningen en grafisch werk Willem Witteveen

GEDACHTEN OP DE WIND

Tentoonstelling tekeningen en grafisch werk Willem Witteveen

12 april – 13 juni 2024 Domkerk Utrecht

Willem Witteveen was hoogleraar Encyclopedie van het Recht aan de Tilburg University en senator in de Eerste Kamer. Op 17 juli 2014, dit jaar tien jaar geleden, kwam hij samen met zijn vrouw en dochter om het leven bij de MH17 ramp. Wat weinigen weten is dat Willem Witteveen naast zijn werk een begaafd beeldend kunstenaar was. Vele gedachten legde hij vast in tekeningen en grafisch werk op papier. Zijn tekeningen zijn vluchtige en heldere visuele beelden bij gedachten die Willem bij zijn werk en de samenleving had en zijn grafisch werk is doortastend wat kleur en vorm betreft en gaat meer in de richting autonoom werk. Zijn werk laat zien over wat voor een levendige geest Willem beschikte die voortdurend reageerde op zijn omgeving. 

Vlak voor zijn overlijden voltooide hij het boek - De wet als Kunstwerk - waarin zijn jarenlange gedachten en analyses over wetgeving in de vorm van publicaties gebundeld zijn. Na zijn overlijden heeft de Universiteit Tilburg de jaarlijkse Willem Witteveen lezing in het leven geroepen. Op 3 juli dit jaar zal in de Kloosterkerk te Den Haag de opvolger van Willem Witteveen aan de Universiteit Tilburg: Maurice Adams deze lezing verzorgen. Hij zal aandacht besteden aan de waarde van de Grondwet en het belang van Institutionele geletterdheid. 

In de Domkerk bestaat de mogelijkheid kennis te maken met het visuele gedachtengoed van Willem Witteveen. Zijn beeldend werk zal samen met zijn publicaties de MH17 ramp altijd blijven overleven en toont een vrijheid van denken dat in schril contrast staat met het regime dat verantwoordelijk is voor de aanslag op de MH17

Wanneer

  • 12 apr. 2024 - 13 jun. 2024

Adres

Domplein 0 0
3512 JD Utrecht