Schatten in de Hortus

Contact

Adres:
Oude Hortus
Lange nieuwstraat 106
3512 PN Utrecht
Plan je route
Afstand:
({{distance}} {{unit}} vanaf jouw locatie)

De tentoonstelling duurt drie weken en bestaat uit ruim honderd unieke ringen, colliers, oorhangers, en andere sieraden. Alle sieraden zijn gemaakt van Fairtrade dan wel duurzaam gerecycled goud en zilver. Samen vormen deze ‘schatten’ de neerslag van de inspiratie die de 24 ambachtelijk geschoolde edelsmeden op het gebied van fytopathologie, schimmels en Johanna’s motto: “Werken en feesten vormt schoone geesten” hebben opgedaan. Onder hen zijn zowel bekende edelsmeden als nieuwe, jonge vakgenoten.

De sieraden zijn geïnspireerd op het leven en werk van Johanna Westerdijk. In 1906 werd Johanna Westerdijk, op 23-jarige leeftijd, benoemd als directrice van het Phytopathologisch Laboratorium 'Willie Commelin Scholten' in Amsterdam. Een jaar later werd zij óók benoemd als directrice van het Centraalbureau voor Schimmelcultures dat onder haar leiding uitgroeide tot de grootste collectie schimmelcultures ter wereld. In 1917 werd ze Nederlands eerste vrouwelijk hoogleraar. Ze leidde 56 promovendi op, van wie bijna de helft vrouwen. Dit jaar vieren wij haar verdiensten voor de wetenschap. Lees meer over het Westerdijkjaar.

De Utrechtse edelsmeden treden sinds vijf jaar gezamenlijk naar buiten onder de naam “Utrechtse Schatten”. Dit is ontstaan uit een groep edelsmeden met wortels in de Domstad, die tweemaandelijks een ‘edelsmedencafé’ organiseren om elkaar beter te leren kennen. Omdat de gemiddelde edelsmid vooral eenzaam aan het werk is in het eigen atelier, geeft het café zowel sociaal en professioneel nieuwe impulsen. Er is ruimte voor samenwerking en verdieping tussen vakgenoten, we helpen elkaar als dit zo uitkomt treden we gezamenlijk naar buiten.

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie waarin van elke deelnemende edelsmid het speciaal voor deze expositie vervaardigde sieraad met zijn inspiratiebron is opgenomen.

Wanneer

  • dagelijks t/m 5 juni 201711.00 - 17.00 uur

Reviews

Terug naar overzicht